Юрий Кримов

(автор)

Повест

По-долу е показана статията за Юрий Кримов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Юрий Кримов
Псевдоним Юрий Кримов
Роден 19 януари 1908 г. (стар стил)
Починал 20 септември 1941 г. (33 г.)
край Киев, СССР
Професия писател
Националност Флаг на СССР СССР
Активен период 1938-1941
Жанр съвременен роман
Направление социалистически реализъм
Известни творби Танкер „Дербент“
Награди Орден Червено знаме на труда
Юрий Кримов в Общомедия

Юрий Кримов е съветски писател на произведения в жанра съвременен социалистически роман.

Биография и творчество

Юрий Соломонович Беклемишев е роден на 6 януари 1908 г. в Санкт Петербург, Руска империя, в семейството на литературните деятели издателя Соломон Копелман и писателката Вера Беклемишева. През 1930 г. завършва Физико-математическия факултет на Московския университет.

След дипломирането си работи на строителство на радиостанция и на петролен танкер в Каспийско море, а от 1935 г. е на научна работа.

През 1938 г. е публикуван романът му „Танкер „Дербент“ под псевдонима Юрий Кримов. Главни герои са моряците и ръководството на танкера, които не са дисциплинирани и не изпълняват трудовите си норми. Под въздействието на комуниста, механика Басов, колективът се сплотява и постига успехи, а впоследствие и помага на своите конкуренти от социалистическото съревнование.

През 1940 г. по романът е заснет черно-бял игрален филм. По идеологически съображения, заради изобразяването на разпустнатостта на екипажа, филмът е пуснат на екран през юли 1941 г.

Писателят се записва доброволец за фронта след нападението над СССР от Германия на 22 юни 1941 г. Участва като военен кореспондент към 26-та армия на Югозападния фронт. Убит е на 20 септември 1941 г. край Киев при Битката за Киев.

Произведения

  • Подвиг (публикуван 1961)
  • Танкер „Дербент“ (1938)
    Танкер „Дербент“, изд. „Средец“ (1945), прев. Георги Ковачев
    Танкер „Дербент“, изд.: Народна култура, София (1974), прев. Лилия Илиева
  • Инженер (1941)

Екранизации

  • 1941 Танкер „Дербент“

Външни препратки

Източници

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Крымов, Юрий Соломонович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.