Фейлетон

Сваляне на всички:

Предговор

По-долу е показана статията за Здравко_Попов_(писател) от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Здравко Попов.

Здравко Попов
Роден 1939
Националност Флаг на България България
Жанр разказ
Награди „Алеко“
„Чичовци“
Чудомир“ (2008)
Пловдив“ (1989, 2006)

Здравко Попов е български писател сатирик.

Биография

Здравко Попов е роден през през 1939 г. в Пловдив. Следвал е Българска филология. Работил е като журналист, библиотекар, частник-дърводелец. Автор на осем сборника с хумористични разкази: „Акорди извън клавиатурата“ (1974), „Кон на втория етаж“ (1983), „Големият маратон“ (1989, награда „Пловдив“), „Заливът Спенсър. Из живота на избраниците“ (1993), „Крахът на Роко Железния“ (1994), „Случаят Ахил: хумор в три пози“ (1998), „Среща преди потопа“ (2004), „Хищникът Кочев“ (2006, награда „Пловдив“). Превежда романи и стихове от френски език. Автор на сценарии, скечове, стихотворни импровизации и майсторски изградени предговори за предпочитани автори. Работи върху книгата „Енциклопедия на смешното и любопитното в древна Гърция“. Работи в Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.[1] [2]

Член е на Сдружението на българските писатели.

Признание и награди

Носител е на наградите „Алеко“, „Чичовци“, „Пловдив“ и „Чудомир“.

Библиография

  • Акорди извън клавиатурата (1974)
  • Кон на втория етаж (1982)
  • Големият маратон (1989)
  • Заливът Спенсър. Из живота на избраниците (1993)
  • Крахът на Роко Железния (1994)
  • Случаят Ахил: хумор в три пози (1998)
  • Среща преди потопа (2004)
  • Хищникът Кочев (2006)
  • Среща преди потопа (2014)

Бележки

Външни препратки