Московска сага (Московская сага)

Разказ

Роман

По-долу е показана статията за Василий Аксьонов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Василий Аксьонов
Василий Аксёнов
руски писател
Василий Аксенов и Виктор Некрасов в Орлеан през 1983 г.
Василий Аксенов и Виктор Некрасов в Орлеан през 1983 г.

Роден
Починал
Погребан Ваганковско гробище, Москва, Русия

Националност Флаг на СССР СССР
Флаг на Русия Русия
Професия писател
Литература
Период 1959 – 2007
Жанрове разказ, повест, роман
Награди Руски Букър
Кавалер на Френския орден на изкуството
Семейство
Баща Павел Аксьонов
Майка Евгения Гинзбург
Съпруга Кира Менделева
Майя Змеул
Деца Алексей Аксьонов

Уебсайт
Василий Аксьонов в Общомедия

Василий Павлович Аксьонов (на руски: Василий Павлович Аксёнов) е руски писател.

Биография

Родителите му прекарват дълги години в съветски лагери и той израства в сиропиталище. Завършва "Медицина" през 1956 г.

По време на относителната либерализация в Съветския съюз след смъртта на Йосиф Сталин публикува няколко романа.

През 1980 г. е изгонен в Съединените американски щати, а съветското му гражданство е възстановено едва през 1990 г.

Получава наградата "Руски Букър" за романа си „Волтерианците и волтерианките“ през 2004 г.[1]

Библиография

Гробът на Василий Аксьонов в Москва
  • „Коллеги“ (1960)
  • „Звёздный билет“ (1961)
  • „Апельсины из Марокко“ (1963)
  • „Пора, мой друг, пора“ (1964)
  • „Жаль, что вас не было с нами“ (1965)
  • „Затоваренная бочкотара“ (1968)
  • „В поисках жанра“ (1972)
  • „Ожог“ (1975)
  • „Остров Крым“ (1979)
  • „В поисках грустного бэби“ (1987)
  • „Yolk of the Egg“ (1989)
  • „Московская сага“ (1992)
  • „Новый сладостный стиль“ (1998)
  • „Вольтерьянцы и вольтерьянки“ (2004)

На български

Източници

Външни препратки