Сат-Ок

(автор)

Повест

По-долу е показана статията за Сат-Ок от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Станислав Суплатович
Роден
Починал
Погребан Гданск, Полша

Националност Флаг на Полша Полша
Професия писател
Литература
Псевдоним Сат-Ок
Жанрове уестърн
Награди Кръст за храброст, Полша
Станислав Суплатович в Общомедия

Сат-Ок (както самия той твърди, на шоунски „Дългото Перо“) е литературен псевдоним на полския писател Станислав Суплатович (1920, Канада (?), но по-вероятно Радом, Полша – 2003, Гданск, Полша), който автор на художествени произведения, посветени на живота и историята на американските индианци. Името на Станислав Суплатович е свързано с една литературна мистификация. След издаването на първия си роман, „Земята на солените скали“ (1958) той се представя за полуиндианец, син на индиански вожд и полска революционерка. Името Сат-Ок не е на езика шоуни и всъщност не означава нищо на нито един индиански език. Очевидно то е измислено от самия писател в съзвучие с цялата легенда за неговия живот.[1]

Истинският живот на Ст. Суплатович

Въпреки че биографията, която Ст. Суплатович си създава от дълго време предизвиква редица въпроси, в течение на много години легендата му не е подлагана на съмнение. През 2017 г. в Полша е публикувана книгата на Дариуш Розяк „Бяло-червеният. Мистерията на Сат-Ок“ (Dariusz Rosiak. Biało-czerwony. Tajemnica Sat-Okha). Авторът предприема задълбочено изследване на истинския живот на Суплативич, проучва всички налични архивни документи (каквито както се оказва има много), провежда разговори с редица хора, които са познавали и общували със Суплатович в различни периоди от живота му. Книгата недвусмислено потвърждава, че „индианската биография“ на писателя е легенда, сътворена от самия него и старателно поддържана през целия му живот.[2]

Български издания

  • Сат-Ок, „Земята на солените скали“, библиотека „Приключения и научна фантастика“, изд. „Народна младеж“, София, 1964/1972 г.

Източници

  1. Katarzyna Krępulec „Stanisław Supłatowicz – Niezwykła biografia Sat-Okha, czyli jak się zostaje legendą“, Lublin, 2004.
  2. Czy po latach wyłoniła się prawdziwa historia Sat-Okha – jedynego polskiego Indianina?

Външни препратки