Майкъл Харт

(автор)

Научнопопулярен текст

По-долу е показана статията за Майкъл Харт от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за американския общественик. За политолога вижте Майкъл Харт (политолог).

Майкъл Харт
американски общественик
Майкъл Харт (вляво) с Грегъри Нюби
Майкъл Харт (вляво) с Грегъри Нюби

Роден
Починал

Националност Флаг на САЩ САЩ
Образование Университет на Илинойс в Ърбана-Шампейн
Професия писател

Уебсайт pglaf.org/hart/
Майкъл Харт в Общомедия

Майкъл Стърн Харт (на английски: Michael Stern Hart) е американски писател и общественик, който през 1971 година създава първата електронна книга, а малко по-късно основава Проекта Гутенберг, първата електронна библиотека.

Биография и творчество

Майкъл Харт е роден на 8 март 1947 година в Такоума, щата Вашингтон, в семейството на счетоводител и управителка на магазин. През 1958 година семейството се премества в Урбана, Илинойс, където родителите му стават университетски преподаватели. Харт учи в местния университет, където се дипломира само за две години.[1] По това време той ползва компютърната система на университета, където създава първата електронна книга и електронна библиотека в историята. До края на живота си той ръководи Проекта Гутенберг, който през юни 2011 година съдържа над 36 хиляди документа, в основната си част свободни от авторски права.

Майкъл Харт умира на 6 септември 2011 година в Урбана.

Бележки

  1. Open and Shut?: Interview with Michael Hart. // Poynder, 9 март 2006.