Поезия

Сваляне на всички:

Приказка

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Лиана_Даскалова от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Лиана Даскалова
Родена 10 ноември 1927 г.
Починала 22 юни 2013 г. (85 г.)
Професия българска поетеса
Националност Флаг на България България
Жанр стихотворение
Награди „Петко Р. Славейков“ (1995)
Наградата за детска литература на СБП (2005)
Съпруг Стоян Даскалов

Лиана Георгиева Даскалова е българска писателка и поетеса, автор на проза и поезия за деца. Съпруга е на писателя Стоян Даскалов.

Биография

Даскалова e родена през 1927 година в Перущица. През 1951 година завършва специалност право в Софийския университет. Две години по-късно излиза първата ѝ стихосбирка – „Когато мечтите се сбъдват“.

Първата ѝ публикация според Енциклопедия „България“ датира от 1942 г. в списание „Българска реч“ (1926-1943)[1], а според различни интернет източници – от 1946 г. в сп. „Звънче“, подписана с бащиното ѝ име, Лиана Георгиева[2][3]. Последната ѝ стихосбирка – „Софийска улица“ – е публикувана през 2007 г.

Лиана Даскалова превежда поезия от руски, немски, френски и словашки език.[1]

През 1995 година ѝ е присъдена литературната награда „Петко Р. Славейков“, а през 2005 година СБП я удостоява с наградата за детска литература за книгата „6 вълшебни приказки“.[2]

Библиография

Стихосбирки за възрастни
  • 1953 – „Когато мечтите се сбъдват“
  • 1959 – „Стихове за тебе“
  • 1961 – „Нишки“
  • 1966 – „В огледалото“
  • 1967 – „Черни лебеди“
  • 1968 – „Пръстени“
  • 1969 – „Рози“
  • 1971 – „Човекът, който събуждаше слънцето“
  • 1972 – „Лятна къща“
  • 1976 – „Вечеря на свещи“
  • 1978 – „Люляци и кипариси“
Стихосбирки за деца
  • 1963 – „Русото дете“
  • 1965 – „Майчина целувка“ (Преведени на турски от Мустафа Балел, през 1975 г.; второ издание през 1991 г.)
  • 1972 – „Гълъбово перце“
Проза за деца
  • 1969 – „Цариградските чехлички“
  • 1971 – „Ключ от бащината къща“ [1]

Източници

  1. а б в Енциклопедия „България“, том 2. Издателство на БАН, София, 1981, стр. 235.
  2. а б „Почина поетесата Лиана Даскалова“, News.bg, 24.06.2013
  3. Ваня Христова, „Почина поетесата Лиана Даскалова“, в-к „Стандарт“, 24 юни 2013 г.

Външни препратки