Лора Мадлен

(автор)

По-долу е показана статията за Лора Мадлен от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Лора Хаунсъм
Laura Hounsom
Псевдоним Лора Мадлен
Родена
Професия писател, актьор
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 2015 -
Жанр любовен роман
Известни творби „Парижкият сладкар”
Уебсайт lauramadeleine.com
Страница в IMDb

Лора Хаунсъм (на английски: Laura Hounsom) е английска актриса и писателка, авторка на произведения в жанра исторически любовен роман. Пише под псевдонима Лора Мадлен (на английски: Laura Madeleine).

Биография и творчество

Лора Хаунсъм е родена в Девън, Англия. Има сестра, Луси Хаунсъм, която също е писателка. След средното си образование работи като озвучител на образователен софтуер на „Oxford University Press“. Завършва през 2004 г. театралната школа „Редруфс“ в Лондон, има професионални актьорски изяви и дава уроци по актьорско майсторство.

После се преориентира и през 2010 г. завършва с бакалавърска степен английска филология в „Нюнъм колидж“ на Кеймбриджкия университет. След дипломирането си работи като журналистка и писателка под различни псевдоними. Била е колумнист за блога на „Доместик слътъри“. Започва да пише първия си непубликуван роман на 19 години и го завършва в университета.

Първият ѝ роман, „Парижкият сладкар“, е публикуван под собственото ѝ име през 2015 г. Две истории – на страстната забранена любов от 1909 г. на Гийом дю Фрер с Жан, дъщерята на собственика на прочутата сладкарница Клермон, и разбулването на миналото от неговата внучка през 1988 г., се срещат на фона на френското сладкарско изкуство и чаровния буржоазен и бохемски Париж.

Лора Хаунсъм живее в Бристол.

Произведения

Самостоятелни романи

  • The Confectioner's Tale (2015)
    Парижкият сладкар, изд. „Гурме пъблишинг“, София (2015), прев. Надя Баева
  • Where The Wild Cherries Grow (2017)

Филмография

Източници

Външни препратки