Роман

По-долу е показана статията за Джед Рубенфелд от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джед Рубенфелд
Роден 1959 г. (61 г.)
Професия преподавател, писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Жанр трилър, право

Уебсайт www.jedrubenfeld.co.uk

Джед Рубенфелд (на английски: Jed Rubenfeld) е преподавател по право в Йейлския университет и пише документални книги и трилъри.

Биография

Джед Рубенфелд е роден през 1959 г. във Вашингтон в богато еврейско семейство. Баща му е бил психиатър, а майка му художествен критик.

Завършва с пълно отличие магистърска степен по право в Принстън през 1980 г. Между 1980 г. и 1982 г. учи театър и драма в училище „Juilliard“. След това специализира право в Харвард и получава с отличие докторска степен през 1986 г. От 1986 до 1987 г. той работи като стажант при федералния съдия Джоузеф Тайри в Апелативния съд в САЩ. После става адвокат в правната кантора на „Wachtell, Lipton, Rosen & Katz“, една от най-престижните в Ню Йорк, и помощник-адвокат на прокурора в окръжен съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк. За кратко е гостуващ преподавател в Станфордския университет и Университета „Duke“. От 1990 г. работи в Йейлския университет, като от 1994 г. е професор и преподава „Конституционно право“ и „Наказателно право и администрация“. Със своят очарователен външен вид, ерудиция и познания, той е легенда сред студентите. Бил е представител на САЩ в Съвета на Европа.

Проф.Рубенфелд е женен за Ейми Чуа, която е от китайски произход и е адвокат и писател (автор на „World on Fire“ и „Battle Hymn of the Tiger Mother“). Имат две дъщери Луиза и София, които са възпитавани строго, според китайските обичаи на майка им (майка-"тигър"). От 2005 г. до 2010 г. живеят в Ню Йорк, а след това в огромна тухлена къща с висок жив плет в Ню Хейвън, Кънектикът.

Творчество

Първите му книги са документални изследвания в областта на неговата професия.

За първия си роман „Тълкуване на убийството“, който излиза през 2006 г., Рубенфелд е подтикнат от съпругата си и значителен аванс от издателството. Историята се върти около измислен случай на убийство по време на посещението на Зигмунд Фройд и Карл Юнг в Ню Йорк през 1909 г. Героят д-р Стратъм Янгър ползва тяхната помощ в разследването. Романът става хит в Англия, получава наградата „Richard & Judy Best Read of the Year“ на годишните награди „Galaxy“ през 2007 г., а след това е преведена на над 30 езика и е продадена в над 1 млн. екземпляра.

Вторият роман от 2010 г. „Инстинкт за смърт“ (The Death Instinct) разказва за терористичните актове на 16 септември 1920 г. в Ню Йорк, довели до смъртта и осакатяването на 400 души, за извършителите и защо те не са заловени от държавните органи. Д-р Стратъм Янгър, подпомогнат от годеницата си Колет Русо и от детектив Джеймс Литълмор, се заемат със случая. Разследването на конспирацията минава от лабораторията на Мария Кюри в Париж до тайнствената Прага и от дома на Зигмунд Фройд във Виена до коридорите на властта във Вашингтон.

По негови думи той планира да продължи поредицата със своите герои.

В своето творчество Рубенфелд е последовател на Греъм Грийн, Конан Дойл и Патрик О'Брайън.

Произведения

Романи

  • Тълкуване на убийството, The Interpretation of Murder, 2006
  • Инстинкт за смърт, The Death Instinct, 2010

Документални книги

  • Свобода и време: Теория на Конституционното самоуправление, Freedom and Time: A Theory of Constitutional Self-Government, 2001
  • Революция в съдебната власт: Структура на американското Конституционно право, Revolution by Judiciary: The Structure of American Constitutional Law, 2005
  • Satsujinsha Wa Yume O Miruka Jo, 2007
  • Satsujinsha Wa Yume O Miruka Ge, 2007

Външни препратки

Източници

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jed Rubenfeld“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.