Хедър Морис

(автор)

По-долу е показана статията за Хедър Морис от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Хедър Морис
Родена 20-и век
Професия писател, сценарист
Националност Флаг на Австралия Австралия
Активен период 2018 -
Жанр исторически роман, мемоари
Известни творби „Татуировчикът на Аушвиц”
Уебсайт www.heathermorris.com.au

Хедър Морис (на английски: Heather Morris) е австралийска писателка на произведения в жанра исторически роман.

Биография и творчество

Хедър Морис е родена в Те Авамуту, Нова Зеландия. Завършва гимназия в Те Авамуту. През 1971 г. се мести в Мелбърн. През 1975 г. тя и съпругът ѝ се връщат в Нова Зеландия и живеят в Крайстчърч. Започва да учи в университета в Кентърбъри през 1986 г., но през 1987 г. се мести обратно в Мелбърн и завършва университета Монаш с бакалавърска степен през 1991 г. През 1995 г. започва работа в отдела за социална работа в Медицинския център Монаш в Мелбърн, където остава до 2017 г.

През 1996 г. решава да преследва мечтата си към разказването на истории и се записва в Курса за професионално писане към Австралийския колеж по журналистика. Посещава множество лекции за писане на сценарии, семинари и творчески работилници както в Австралия, така и в САЩ. Първият ѝ сценарий е оценен от писателката Памела Уолъс.

През 2003 г. се запознава и сприятелява с евреина Лале Соколов, който ѝ разказва подробности от живота си по време на Холокоста и работата му като татуировчик на номера в концентрационния лагер Аушвиц. По неговите разкази тя по-късно пише „Татуировчикът“ като сценарий. Първоначално той е избран за екранизация, но след отказ, участва в международни конкурси и печели Международния конкурс за независими филмови награди през 2016 г. През 2018 г. историята е преработена и издадена като дебютния ѝ роман „Татуировчикът на Аушвиц“ от едноименната поредица. Той става бестселър и е публикуван в над 50 страни по света.

Хедър Морис живее със семейството си в Австралия.

Произведения

Серия „Татуировчикът на Аушвиц“ (Tattooist of Auschwitz)

  1. The Tattooist of Auschwitz (2018)
    Татуировчикът на Аушвиц, изд.: ИК „Рива“, София (2019), прев. Маргарита Дограмаджян
  2. Cilka's Journey (2019)

Източници

Външни препратки