Глен Купър

(автор)

Уил Пайпър (Will Piper)

Сваляне на всички:

Роман

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Глен Купър от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Глен Купър
Роден 8 януари 1953 г. (66 г.)
Професия писател, продуцент
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2009 -
Жанр исторически трилър
Съпруга Теса Купър
Уебсайт www.glenncooperbooks.com

Д-р Глен Ло̀рънс Ку̀пър (на английски: Dr. Glenn Lawrence Cooper) е американски писател на бестселъри в жанра исторически трилър. Той също е археолог, лекар в областта на фармакологията, сценарист и продуцент.

Биография и творчество

Глен Купър е роден на 8 януари 1953 г. в Уайт Плейнс, Ню Йорк, САЩ. Завършва с отличие бакалавърска степен по археология в Харвард и участва в археологически разкопки в Англия. Археологията не го запленява и той се насочва към други дейности.

Завършва с магистърска степен по медицина в Университета „Тафтс“ и преди да стане лекар, специализира по вътрешни и инфекциозни болести, и тропическа медицина в болниците „New England Deaconess“ и „Massachusetts General“. Прави кариера в областта на научните изследвания като заема множество изпълнителни длъжности, включително на различни клинични и регулаторна позиции в „Eli Lilly“ (06.1980 – 07.1990). Д-р Купър е участвал в разработването, одобрението и пускането на пазара на множество лекарства, включително „Прозак“, „Axid“, „Lorabid“, „Ceclor“, и др. След това става президент и главен изпълнителен директор на „Transcell Technologies, Inc“, вицепрезидент и главен оперативен директор на „Sphinx Pharmaceuticals Corporation“ (08.1990 – 09.1992), президент и главен изпълнителен директор на „Progenitor, Inc“ (09.1992 – 06.1994).

През май 1993 г. д-р Купър става директор, а през 2000 г. главен изпълнителен директор на „Indevus Pharmaceuticals, Inc.“, компания за биотехнологии в Масачузетс, фокусирана върху урология и ендокринология. В рамките на неговия мандат, Indevus нарасва от 25-служители в компанията на етап на развитие до напълно интегрирана фармацевтична организация с пет продукта, които се предлагат на пазара, и над 100 милиона долара годишни продажби. През 2008 г. компанията е придобита от „Endo Pharmaceuticals, Inc.“ (където той остава като съветник), а от август 2009 г. д-р Купър става член на Съвета на директорите на корпорацята „Repligen“. От 2009 г. е член на борда на директорите на компания „Gentium“ и съветник на „Coronado Biosciences, Inc.“.

Вечер и през почивните дни пише сценарии, които се опитва да продаде в Холивуд. Завършва курсовете за магистърската степен по кино в Бостънския университет. Създава независимата филмова продуцентска компанията „Lascaux Pictures“ със седалище в Бостън и през 2005 г. участва на кинофестивала „Трайбека“ с психологическия хорор трилър „Long Distance“.

През 2009 г. издава първата си книга „Библиотеката на мъртвите“. Чрез този апокалпитичен исторически трилър Купър въвежда героя си агент Уил Пайпър и дава началото на серията книги за неговите приключения. Книгата е съвършено съчетание между модерен трилър и историческа загадка. Тя веднага става бестселър и е разпространена в повече от двайсет държави.

Успешният му дебют го стимулира да продължи да пише неуморно. Освен серията „Уил Пайпър“ пише и самостоятелни романи. Работата му е улеснена от предишния му богат опит и интересни преживявания в областта на археологията, средновековната история и биотехнологиите. За всяка своя книга той прави проучвания за местата, традициите и дори на такива теми като квантовата физика.

Всяка негова книга влиза в списъците на бестселърите. Преведен е на повече от 30 езика и повече от 40 страни, в милионни тиражи. Романите му са особено добре приети в Европа. „Аз съм особено благодарен, че разпространението на моите книги е особено силно в Европа, където те неизменно присъстват в списъците на десетте най-добри по продажби в Италия, Испания, Франция, Германия и Великобритания.“ – казва Глен Купър.

Той живее в Уейланд, Масачузетс в една от най-старите къщи в Америка. На 20 ноември 2012 г. получава почетно гражданство от италианския град Солофра в Кампаня, Италия.

Произведения

Серия „Уил Пайпър“

 1. Библиотеката на мъртвите, Library of the Dead (издаден и като „Secret of the Seventh Son“) (2009)
 2. Книга на душите, Book of Souls (2010)
 3. Библиотекарите, The Keepers of the Library (2012)

Серия „Прокълнати“

 1. Дупка в тъканта, Down: Pinhole (2014)
 2. Down: Portal (2015)
 3. Down: Floodgate (2016)

Самостоятелни романи

 • Десетата зала, The Tenth Chamber (2010)
 • Ще дойде дяволът, The Devil Will Come (2011)
 • Покана за задгробен живот, Near Death (2012)
 • Възкресителят, The Resurrection Maker (2014)
 • The Quantum Priest (2016)

Филмография

Източници

Външни препратки