Слънчевият Корфу (Corfu trilogy)

Сваляне на всички:

Пътеписи

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Джералд Даръл от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джералд Даръл
естественик и писател

Роден
Починал
30 януари 1995 г. (70 г.)
остров Джърси
Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Професия писател

Уебсайт Страница в IMDb
Джералд Даръл в Общомедия

Джѐралд Да̀ръл (на английски: Gerald Durrell, ˈdʊərəl (Ду̀ъръл)[1] или ˈdʌrəl, (Да̀ръл)[2][3], в България известен също като Дарел (от руски) и Дърел) е британски естествоизпитател, известен най-вече като основател на Джърсийския тръст за защита на дивите животни (впоследствие наречен на негово име) и на Джърсийската зоологическа градина, както и като автор на популярни книги. Брат е на Лорънс Даръл.

Биография

Индия

Даръл е роден на 7 януари 1925 г. в Джамшедпур, в тогавашната провинция Бихар в Индия. Родителите му също са родени в Индия, като са от английско-ирландски произход. Той е последното дете на Луиза Флорънс Даръл (Louisa Florence Durrell) и Лорънс Самюъл Даръл (Lawrence Samuel Durrell). Негов по-голям брат е не по-малко известният писател Лорънс Даръл. Баща им е британски инженер. Както подобава на положението на семейството, Даръл прекарва по-голямата част от времето си в компанията на бавачка.

След смъртта на бащата през 1928 година семейството напуска Индия.

Корфу

През 1935 година семейството се премества на гръцкия остров Корфу, където Даръл започва да събира и държи като домашни любимци екземпляри от местната фауна, и остава там до 1939 година. Този период по-късно става основа за книгата „Моето семейство и други животни“ и последвалите я „Птици, животни и роднини“ и „Градината на боговете“. Даръл получава образование вкъщи, преподават му разни приятели на семейството и частни учители, повечето от които са приятели на по-големия му брат Лорънс, който по-късно става известен писател.

Англия

Джерълд Даръл и антилопи кана в Аскания Нова, Украйна, 1985 г.

Семейството се връща в Англия през 1939 година, по време на избухването на Втората световна война. Даръл открива, че е невъзможно да започне официално признато образование на 15 години. Въпреки че през военните и следвоенните години е трудно да се намери работа, особено за младеж с домашно образование, предприемчивият Даръл работи като помощник в аквариум и магазин за домашни любимци. През 1943 г. получава повиквателна, но е освободен от военна служба по здравословни причини и отбива военния си дълг, като работи във ферма. След войната Даръл работи като младши работник в Уипснейдската зоологическа градина, изпълвайки мечтата на живота си – по собствените му твърдения първата му дума не е „мама“, а „зуу“ (англ. zoo – зоопарк).

Ранни експедиции за животни

През май 1946 Даръл напуска Уипснейдския зоопарк, за да се включи в тогавашните зоологически експедиции, но му е отказано място поради липсата на опит. Първите му срещи с диви животни стават през следващата година, с пътуване до Британски Камерун (сегашен Камерун) с орнитолога Джон Йейланд, финансирано с 3000 лири, които получава като наследство от баща си, щом навършва 21 години. Животните, които събира, са продадени на няколко различни зоопарка във Великобритания.

Даръл продължава успеха на първата си експедиция с още две, заедно с колегата си от Уипснейдския зоопарк Кен Смит – отново в Британски Камерун и в Британска Гвиана (сега Гаяна), съответно през 1949 и 1950 година. По време на първото той се запознава и сприятелява с харизматичния Фон на Бафут, Ахиримби II, който му помага да организира следващи експедиции.

Библиография

Автобиографични книги

 • „Препълненият ковчег“ (The Overloaded Ark, 1953)
 • „Три билета до Адвенчър“ (Three Singles to Adventure или Three Tickets to Adventure, 1954)
 • „Гончетата на Бафут“ (The Bafut Beagles, 1954)
 • Пияната гора“ (The Drunken Forest, 1956)
 • „Моето семейство и други животни“ (My Family and Other Animals, 1956)
 • „Зоологическа градина в моят багаж“ (A Zoo in My Luggage, 1960)
 • Шепнещата земя“ (The Whispering Land, 1961)
 • „Двама в степта“ (Two in the Bush, 1966)
 • „Птици, животни и роднини“ (Birds, Beasts And Relatives, 1969)
 • „Хванете ми колобус“ (Catch Me a Colobus, 1972)
 • „Златни прилепи и розови гълъби“ (Golden Bats And Pink Pigeons: A Journey to the Flora and Fauna of a Unique Island, 1977)
 • „Градината на боговете“ (The Garden of the Gods (Fauna and Family), 1978)
 • „Ай-ай и аз“ (The Aye-Aye And I: A Rescue Journey to Save One of the World's Most Intriguing Creatures from Extinction, 1992)

Източници

 1. „Durrell“. Random House Webster's Unabridged Dictionary
 2. „Durrell“. Random House Webster's Unabridged Dictionary
 3. Forvo – сайт за произношение

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за