Дан Симънс

(автор)

Джо Курц (Joe Kurtz)

Илион/Олимп (Ilium/Olympus)

Сваляне на всички:

Хиперион (Hyperion Cantos)

Сваляне на всички:

Романи

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Дан Симънс от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Дан Симънс
Dan Simmons
Роден 4 април 1948 г. (69 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1985-
Жанр фентъзи, хорър, научна фантастика
Награди Хюго за най-добър роман, Юпитер, Световна награда за фентъзи за най-добър роман
Съпруга Карън
Деца Джейн, Кетрин
Уебсайт http://dansimmons.com/
Страница в IMDb

Дан Симънс (на английски: Dan Simmons) е американски писател на бестселъри в жанра фентъзи, хорър и научна фантастика.

Биография и творчество

Дан Симънс е роден на 4 април 1948 г. в Пеория (Илинойс), Илинойс, САЩ.

Завършва с бакалавърска степен колежа „Уабаш“ през 1970 г. и с магистърска степен Университета на Вашингтон през 1971 г.

В периода 1971-1987 г. като начален учител по химия в Мисури, Ню Йорк и Колорадо. След това напуска работата си и се посвещава на писателската си кариера. Понякога преподава творческо писане в университетите.

Най-известен с научно-фантастичния си роман Хиперион, който му донася наградата Хюго. Другите романи от тази поредица са Падането на Хиперион, Ендимион и Триумфът на Ендимион. Той често обединява жанрове като научна фантастика, ужаси и фентъзи, понякога в един и същи роман. [1]

Библиография

Хиперион

  1. Хиперион (1989) – Хюго 1990, Награда Локус 1990
  2. Падането на Хиперион (1990)
  3. Ендимион (1996)
  4. Триумфът на Ендимион (1997)

Илион/Олимп

  1. Илион (2003) – Награда Локус 2004
  2. Олимп (2005)

Джо Курц

  1. Куфарът (2001)
  2. Hard Freeze (2002)
  3. Hard as Nails (2003)

Самостоятелни романи

Новели

  • This Year's Class Picture (1992)
  • The Guiding Nose of Ulfant Banderoz (2012)

Екранизации

  • 1990 Monsters – ТВ сериал, автор на 2 епизода
  • 2014 The Terror – ТВ сериал, автор и изпълнителен продуцент

Източници

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за