Ан Маккафри

(автор)

Драконовите ездачи от Перн (The Dragonriders of Pern)

Сваляне на всички:

Разкази

По-долу е показана статията за Ан Маккафри от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ан Маккафри
Anne McCaffrey 2005.JPG
Ан Маккафри, 2005 г.
Родена 1 април 1926 г.
Починала 21 ноември 2011 г. (85 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ,
Флаг на Република Ирландия Ирландия
Активен период 1965 – 2011
Жанр научна фантастика
Награди Хюго, Небюла
Съпруг Хорас Райт Джонсън (разведени)
Уебсайт http://pernhome.com/aim/
Страница в IMDb
Ан Макафри в Общомедия

Ан Инез Макафри (1 април 1926 – 21 ноември 2011[1]) (на английски: Anne Inez McCaffrey) е американска писателка на научна фантастика.

Биография и творчество

Родена е в Кеймбридж, щат Масачузетс, САЩ през 1926 г. Получава бакалавърска степен по славянска филология в родния си град, а след това завършва университет в Дъблин. През първите години, след като завършва университет Ан Макафри работи като рекламен агент. Първото литературно произведение на Ан Макафри е разказътДамата в кулата“ който излиза през 1959 г. Най-известните произведения на Ан Макафри са романите от цикъла „Перн“. Началото на този цикъл е поставено през 1969 г., а в крайна сметка цикълът обхваща шест романа и два сборника с по-кратки произведения.[2]

Библиография

Самостоятелни романи

  • Restoree (1967)
  • Ring of Fear (1971)
  • The Mark of Merlin (1971)
  • The Kilternan Legacy (1975)
  • The Coelura (1983)
  • Stitch in Snow (1984)
  • The Year of the Lucy (1986)
  • The Lady (1987) – издаден и като „Carradyne Touch
  • An Exchange of Gifts (1995)
  • Black Horses for the King (1996)
  • No One Noticed the Cat (1996)
  • If Wishes Were Horses (1998)
  • Nimisha's Ship (1998)

Цикли

Pern (Перн)

  1. Dragonsdawn
  2. Moreta: Dragonlady of Pern
  3. Nerilka's Story: A Pern Adventure
  4. Dragonflight (Полетът на дракона)
  5. Dragonquest (Походът на дракона)
  6. The White Dragon (Белият дракон)
  7. Dragonsong
  8. Dragonsinger
  9. Dragondrums
  10. The Renegades of Pern
  11. All the Weyrs of Pern
  12. The Girl Who Heard Dragons
  13. The Dolphins of Pern
Разкази за Перн
  • The Survey: P.E.R.N.
  • The Dolphins' Bell
  • Red Hanrahan's Ford
  • The Second Weyr
  • Rescue Run

Crystal Singer

  1. Crystal Singer
  2. Killashandra
  3. Crystal Line

Doona

  1. Decision at Doona
  2. Crisis on Doona (& Джоди Най)
  3. Treaty Planet (& Джоди Най)

Catteni Sequence

  1. Freedom's Landing
  2. Freedom's Choice
  3. Freedom's Challenge

Petaybee (& Elizabeth Ann Scarborough)

  1. Powers That Be
  2. Power Lines
  3. Power Play

Planet Pirates

  1. Sassinak (& Елизабет Муун)
  2. The Death of Sleep (& Джоди Най)
  3. Generation Warriors (& Елизабет Муун)

Dinosaur Planet

  1. Dinosaur Planet
  2. Dinosaur Planet Survivors

Ship Who Sang

  1. The Ship Who Sang
  2. PartnerShip (& Margaret Ball)
  3. The Ship Who Searched (& M.Lackey)
  4. The City Who Fought (& S. M. Stirling)
  5. The Ship Who Won (& Джоди Най)

Talent

  1. To Ride Pegasus
  2. Pegasus in Flight
  3. Pegasus in Space

Tower and the Hive

  1. The Rowan
  2. Damia
  3. Damia's Children
  4. Lyon's Pride

Източници

Външни препратки