Амин Маалуф

(автор)

Историография

По-долу е показана статията за Амин Маалуф от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Амин Маалуф
Amin Maalouf
ливанско-френски писател

Роден
25 февруари 1949 г. (69 г.)
Националност Флаг на Ливан Ливан
Флаг на Франция Франция
Литература
Жанрове роман, есе
Известни творби „Скалата на Таниос“ (1993)
Научна дейност
Област История
Образование Университет „Св. Йосиф“ в Бейрут
Публикации „Кръстоносните походи през погледа на арабите“ (1983)

Уебсайт http://www.aminmaalouf.net
Амин Маалуф в Общомедия

Амин Маалуф (на арабски: أمين معلوف, на френски: Amin Maalouf) е ливанско-френски писател. Признат романист, есеист и историк.

Биография

Роден е на 25 февруари 1949 година в Бейрут, Ливан. След като завършва икономика и социология работи като журналист в родината си до 1976, когато се установява в Париж, Франция.[1]

Макар родният му език да е арабски, той пише главно на френски, като книгите му са преведени на много езици. През 1993 г. получава наградата „Гонкур“ за своя роман „Скалата на Таниос“. През 2011 е избран за член на Френската академия на мястото на антрополога Клод Леви-Строс, като става първият ливанец – член на Академията.[2]

Библиография

Художествена литература

  • Léon l'Africain. 1986.
    • Лъв Африкански. Меридиани, 2004. ISBN 9549785157. с. 344.
  • Samarcande. 1988.
  • Les Jardins de lumière. 1991.
  • Le Ier Siècle après Béatrice. 1992.
  • Le rocher de Tanios. 1993.
  • Les Échelles du Levant. 1996.
  • Le Périple de Baldassare. 2000.
    • Странстванията на Валтасар. Прозорец, 2004. ISBN 9547333615. с. 400.

Други

  • Les Croisades vues par les Arabes. 1983.
    • Кръстоносните походи през погледа на арабите. Меридиани, 2001. ISBN 978-954-9785-08-1. с. 275.
  • Les Identités meurtrières. 1998.
    • Гибелни идентичности. Меридиани, 2009. ISBN 9789549785203. с. 128.
  • Origines. 2004.

Бележки

  1. ((en))  About the author. // aminmaalouf.net. aminmaalouf.net, 2013. Посетен на 2013-11-05.
  2. ((en))  Lebanese novelist Amin Maalouf joins elite French Academy. // dailystar.com.lb. The Daily Star, 2012. Посетен на 2013-11-05.

Външни препратки