Роман

По-долу е показана статията за Алисън Ричман от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Алисън Ричман
Родена 19 май 1972 г. (47 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2000-
Жанр исторически роман, съвременен роман
Известни творби „Изгубената съпруга”
Съпруг Стивън Гордън (1997-)
Деца 2
Уебсайт www.alysonrichman.com

Алисън Ричман (на английски: Alyson Richman) е американска художничка и писателка на бестселъри в жанровете съвременен и исторически роман.

Биография и творчество

Алисън Мишел Ричман е родена на 19 май 1972 г. в Ню Йорк, САЩ, в семейството на Пол Ричман, електроинженер и мениджър на корпорация с представителства в Ню Йорк и Токио, и Елън Ричман, интериорен дизайнер. Отраства в Лонг Айлънд и Япония.

Завършва през 1994 г. „Уелсли Колидж“, Масачузетс, с бакалавърска степен по история на изкуството. Докато е в колежа получава стипендия „Томас Уотсън“ за аспирантура и прекарва девет месеца в Киото, Япония, в изследване на японското изкуство от периода Мейджи и изготвянето на традиционни театрални маски от кипарис за театър Нох.

На 6 септември 1997 г. се омъжва за адвоката Стивън Гордън. Имат две дъщери.

Първият ѝ роман „The Mask Carver's Son“ е публикуван през 2000 г. и е почерпен от впечатленията ѝ от Япония, изкуството и създаването на театрални маски. В него се представя историята на сина на майстор на маски от 19 век, който напуска дома си в Токио, за да преследва мечтата си да учи с импресионистите в Париж, но е разкъсван от чувството си за отговорност.

Вторият ѝ роман „Ритъмът на спомените“ представя сагата на чилийско семейство, което бяга от бруталния режим на Пиночет, за да намери убежище в Швеция.

В книгата си „The Last Van Gogh“ пресъздава последните дни на художника Ван Гог през очите на музата му Маргарет Гаше, дъщеря на д-р Гаше.

В романа си „Изгубената съпруга“ от 2011 г. разказва историята на съпрузи, които преживяват ужасите на Холокоста и се срещат след 60 години. Книгата е удостоена с редица награди и е екранизирана в едноименния филм.

Следващият ѝ роман „The Garden of Letters“ пресъздава историята на млада виолончелистка Елоди, преследвана от нацистите през 1943 г., която се укрива в романтичния Портофино при младия лекар Анджело Росели. Романът става бестселър.

В романа ѝ „The Velvet Hours“ разследва мистерията на куртизанката Марте де Флориан, която умира в началото на Втората световна война, а нейният апартамент остава заключен в продължение на 70 години. Когато го отварят откриват неин портрет, който е продаден за два милиона долара.

Произведенията на писателката издадени на над 15 езика по света.

Алисън Ричман живее със семейството си в Лонг Айлънд.

Произведения

Самостоятелни романи

 • The Mask Carver's Son (2000)
 • Swedish Tango (2004) – издаден и като „The Rhythm of Memory
  Ритъмът на спомените, изд.: ИК „Хермес“, Пловдив (2014), прев. Дори Габровска
 • The Last Van Gogh (2006)
 • The Lost Wife (2011)
  Изгубената съпруга, изд.: ИК „Хермес“, Пловдив (2013), прев. Дафина Янева-Китанова
 • The Garden of Letters (2014)
 • The Velvet Hours (2016)
 • The Family Cloud (?)

Новели

 • A Splendid Gift (2015)

Сборници

Екранизации

 • 201? The Lost Wife

Източници

Външни препратки