Райнхолд Меснер
Моят живот на ръба

(Автобиография в беседи с Томас Хютлин)

„Светът бе голям колкото тази долина. Хората се изкачваха на ливадите да събират сено. По-надалеч не ходеше никой“. Още от началото Райнхолд Меснер стигаше по-далече от другите. Винаги прекрачваше границите и нарушаваше ограниченията. Рано остави след себе си тясната долина на своето детство в Южен Тирол. Пръв стигна до Еверест без кислородна маска и изкачи всичките четиринадесет осемхилядника. След катеренето по скалите и стигането до висините той прекоси пеша най-големите пясъчни и ледени пустини на Земята. „Аз доброволно влизам в ада“ — пише той днес. След като бе депутат в Европейския парламент, сега еднолично ръководи своя амбициозен проект за създаване на Музей на планинарството. Какво окриля този успял човек? Откъде черпи сили и фантазия, за да преоткрива себе си отново и отново? В разговор с репортера на „Шпигел“ Томас Хютлин Райнхолд Меснер разказва за своята родина, за своето семейство, за приятелството и егоизма, за неуспехите си и за своя инстинкт почти винаги да върши правилните неща.

Райнхолд Меснер, роден във Филньос, Южен Тирол, е смятан за най-известния алпинист и ловец на приключения на нашето време. Той е направил около сто първи изкачвания, стъпил е на всички четиринадесет осемхилядника и е прекосил пеша Антарктида и Гренландия, Тибет и пустинята Такла Макан. В момента работи за създаването на „Меснер Маунтин Мюзиъм“ — единственият в света комплексен музей на планинарството. Последните му книги са „Голата планина“, „Бялата самота“ и „Моят живот на ръба“. Допълнителна информация за автора: www.reinhold-messner.de.

Томас Хютлин е роден през 1962 г. Израснал между Мюнхен, Тегернзее и Лех в Алпите, от петнадесет години работи като репортер в списание „Шпигел“.

4,7 Моят живот на ръба
Mein Leben am Limit,

Издание:

Автор: Райнхолд Меснер

Заглавие: Моят живот на ръба

Преводач: Венета Стоилова; Мая Стефанова

Година на превод: 2007

Език, от който е преведено: немски

Издание: първо

Издател: Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“

Година на издаване: 2007

Националност: немска

Печатница: „Киви“, София

ISBN: 978-954-92-136-1-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/4892